Sebastian Burduja a fost prezent la conferința Digital Banking Scorecard 2023, unde a fost prezentată noua ediție a raportului ce prezintă progresul digital bankingul de pe piața locală.

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării a spus că sectorul bancar din România a „mobilizat sectorul public, pentru că serviciile oferite de acesta sunt mai bune decât cele publice”. Și a menționat ca exemplu de bune practice Ghișeul.ro.

Referindu-se la inteligența artificială, Burduja a spus că există în lucru o strategie națională dedicată inteligenței artificiale și a explicat că Emiratele Arabe Unite ne ajută cu strategia națională dedicată IA.

Ce se întâmplă cu cloud-ul?

Sebastian Burduja a spus că acest proiect este „cel mai ambițios proiect din efortul de transformare digitală a statului român, un proiect de 600 de milioane de euro. Acesta va elimina drumurile de la un ghișeu la altul, dosarul cu șină, începând cu anul 2026, când este preconizată lansarea sa.”

Ministrul s-a referit și la criticile venite din partea societății civile legate de datele publice și a spus că informațiile sunt în siguranțe și, mai ales, pot fi urmărite.

„Orice accesare a datelor personale a utilizatorilor vor fi jurnalizate și am adoptat acest model de la Republica Moldova, care este un exemplu de transformare digitală. Orice utilizator va fi notificat atunci când o autoritate accesează datele. Singurul moment în care nu suntem avertizați este legat de certările în dosarele penale.”

Licitația pentru componentele care sunt parte a cloud-ului guvernamental sunt în grafic, ceea ce face ca proiectul să fie finalizat la timp, în 2026.

Identitatea electronică

Sebastian Burduja a mai spus că, de la 1 mai 2023, ADR va finaliza proiectul privind identitatea electronică, un proiect de 20 de milioane de euro.

Astfel, fiecare cețățean va putea să descarce aplicația dezvoltată de ADR, printr-un proces de onboarding, asemănător cu cel care se întâmplă când verificăm identitatea cu o instituție bancară. I se va emite un username și o parolă, iar pe baza acestora se va putea identifica în price serviciu public din România.

Aflați mai multe din videoul de mai jos:

+

Future Banking a lansat o nouă ediție a raportului de progres al digital banking pe piața locală, Digital Banking Scorecard, care analizează principalele elemente care facilitează digital bankingul în acest moment. Poți citi raportul aici.

Conferința Digital Banking Scorecard este un eveniment realizat de Future Banking și susținut de FintechOS, ING Bank, UniCredit Bank, IDnow, Raiffeisen Bank, Namirial, First Bank, Banca Transilvania, 123 Credit, Autonom și Imod Flowers.

Foto: Ovidiu Udrescu