Anul acesta, printr-o lege adoptată recent de parlament, data de 11 aprilie a fost instituită „Ziua educaţiei financiare”, iar în perioada 11-15 aprilie, Ministerul Educației a organizat, în toate şcolile din România, întâlniri în care s-a vorbit despre educația financiară.

„Cred că trebuie să ştiţi noţiuni despre randament financiar versus risc. Cred că e bine să ştim fiecare dintre noi cum se construiesc dobânzile – dobânzi simple, dobânzi compuse. Cred că este important, este esenţial, să ştim ce instrumente de plată putem folosi”, le-a spus Sorin Cîmpeanu elevilor de la Colegiul Naţional „Sfântul Sava”, la prima ediţie a evenimentului „Ziua educaţiei financiare”. Despre introducerea unor ore de educație financiară în programele școlare, însă, nu s-a mai vorbit de atunci.

Dar peisajul fintech e unul ofertant în ceea ce privește uneltele și soluțiile financiare pentru copii și părinți. Iată câteva dintre acestea.

Când vine vorba despre a le da banii „pe mână” copiilor, Revolut Junior le trimite părinților alerte instantanee cu privire la cheltuielile copiilor și, în plus, aceștia pot seta limite personalizate pentru plățile online, iar copii pot deprinde și înțelege anumite reflexe economice de bază prin funcțiile „Sarcini” sau „Obiective”, care îi provoacă la task-uri motivante și recompense.

+

O altă aplicație care poate fi utilă și educativă este KidsFinance, disponibilă atât în Google Play, cât şi în App Store. Aceasta promovează educaţia financiară folosindu-se de bani reali, prin asocierea unui card bancar preplătit pentru copii.

„KidsFinance este o soluţie care vine să susţină dezvoltarea de obiceiuri sănătoase pentru copii într-un joc foarte interactiv între părinţi şi copii prin intermediul unei aplicaţii mobile. Este un joc pe bani reali în care părinţii le pot seta copiilor anumite bugete, de exemplu o alocaţie în care aceştia trebuie să se încadreze în feicare lună. Părinţii îi pot motiva pe copii să efectueze anumite task-uri în gospodărie pentru a fi recompensaţi financiar. Părinţii şi copiii setează obiectivele de natură ecucaţională, iar dacă acestea sunt atinse copiii primesc recompense financiare”, a explicat Alexandru Topor, fon­dator şi CEO al aplicației, pentru Ziarul Financiar.

+

O aplicație ceva mai distractivă și „copilărească” este Investory, care îi transpune pe micii utilizatori pe Planeta Jucăriilor. Acolo, ei interacționează cu personaje precum Max, detectivul hipopotam sau domnul Ștabian. Cu ajutorul acestora, ei învață despre venit recurent, troc, investiții, cumpărare sau împrumut. În același timp, părinții le pot urmări progresul cu ajutorul aplicației concepute special pentru părinți.